Галицька Я.О. ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РИНОК ПРАЦІ УКРАЇНИ

Галицька Яна

Факультет міжнародної економіки та менеджменту, 1 курс

ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РИНОК ПРАЦІ УКРАЇНИ

Глобалізація  є основою формування ринку праці України. Метою нашого завдання є все ж таки дослідити влив та наслідки глобалізаційних процесів на ринок праці України. Глобалізація ринку праці представляє собою формування єдиного механізму узгодження попиту та пропозиції робочої сили незалежно від країни проживання і  розвивається на фоні глобалізації економіки. Причинами цього процесу є формування системи міжнародного поділу праці, розвиток світової інфраструктури та світової валютної системи, міжна­родна міграція населення, стрімке зростання світової торгівлі та потоків іноземних інвестицій, швидкі технологічні зміни.

Головна проблема, яка виникає внаслідок глобалізації економіки, є обмеження можливостей формування макроекономіч­ної політики, в тому числі в галузі праці та соціально-трудових відносин, вона сприяє поглибленню нерівності в сферах продуктивності праці та  доходів. На сьогодні головними проблемами ринку праці  України є проблема збалансованості попиту і пропозиції висококваліфікованої робочої сили, що є наслідком у тому числі процесів глобалізації.

Важливі внески у дослідження міграційних та глобалізаційних  процесів ринку праці зробили багато як українських, так і вчені з інших країн такі як: В.Лич, А.Колот, М.Долішній, Л.Лісогор, С.Попов, В.Приймак, С.Сардак, М.Саєнко, С.Цапок, Г.Сергійова, Г.Беккер, Т.Шульц і т.д.

Для початку треба розібратися, що ж таке глобалізація. За версією вченого Яна Шолте, глобалізація – це інтернаціоналізація, у цьому випадку вона розуміється як зростання міжнародних обмінів і взаємозалежності у відносинах між країнами. Вона існує у різних формах, але ми розглянемо одну із них.

Глобалізація ринку праці – формування механізму узгодження попиту та пропозиції робочої сили незалежно від країни проживання тієї чи іншої людини, розвивається на фоні глобалізації економіки.       Тенденція до зростання зовнішніх міграційних процесів зростає, за офіційними підрахунками за 2014 та 2015 роки на заробітки з України виїхало  приблизно 1 млн  українців. Наразі, за кордоном працюють 4-8 млн українців [1].

За якими ж напрямами відбувається вплив глобалізації на ринок праці?

По-перше, зміна у структурі зайнятості. Ефект глобалізації дає вагомі зрушення ,а саме – зрушення у  виробничому секторі та секторі послуг, зрушення промислового виробництва і в галузевій структурі тощо. Ці зрушення відображаються на стані ринку праці, сприяють новим тенденціям його розвитку. По-друге, дисбаланс між структурою робочої сили та робочими місцями. По-третє, зміна структури попиту на робочу силу. Дедалі розповсюдженою стає ситуація зменшення попиту на недосвідчений людський ресурс. Відбувається  “відторгнення” робочої сили, що є недостатньо кваліфікованою і не може перенавчитися на іншу сферу діяльності, яка є більш затребувана. По-четверте, Переміщення виробництв до країн із більш дешевою  робочою силою. Саме під   її сприянням відбувається  розширення меж відкритості національних ринків відбуваються значні зміни в структурі зайнятості. По-п’яте, Підвищення мобільності робочої сили. Трудова міграція –є  економічно вигідним явищем , бо на вітчизняному ринку завжди існують робочі місця, непривабливі для місцевого населення. Прикладом, Україна могла б використовувати іноземну працю для завершення недобудованих затягнутих проектів і тд. По-шосте, від’їзд  висококваліфікованих спеціалістів

При втраті  людського висококваліфікованого капіталу ,держава несе немалі збитки, і зменшує майбутні  перспективи розвитку. Як наслідок , інтелектуальний потенціал країни починає працювати на інші держави [2].

Із січня 2010 року до червня 2012 року, 1,2 млн осіб, тобто 3,4% населення у віці від 15 до 70 років, працювали чи шукали роботу за кордоном, згідно з результатами дослідження, здійсненого Державною службою статистики України.

На сучасному етапі життя робоча сила є більш мобільною, відбувається зближення ринків праці, міграційні процеси робочої сили  набувають все більшого характеру – все це є невід’ємними ознаками глобалізації ринку праці. Але міграційні процеси та глобалізація ринку праці  мають як позитивні, так і негативні сторони (табл.).

Таблиця

Свот-аналіз впливу глобалізації на ринок праці в Україні

Переваги:

1) Інтеграція України до міжнародного ринку праці;

2)Можливість перейняти світовий досвід;

3) Надходження в Україну додаткової іноземної валюти завдяки переказам трудових емігрантів;

4) Стимулювання до продуктивнішої діяльності українських працівників через створення конкуренції з закордонними фахівцями

5) Розвинення малого бізнесу за рахунок залучених коштів від “човникової” торгівлі;

6) створення і підтримання нових робочих місць;

Недоліки:

1) Втрата країною найбільш конкурентноспроможної частини власних трудових ресурсів;

2)Уповільнення темпів розвитку науко-технічного прогресу в зв’язку з чисельною інтелектуальною еміграцією українських науковців за кордон;

3)Використання наших громадян за кордоном на низькокваліфікованих роботах;

4)втрата національної самосвідомості;

Можливості:

1)Підвищення кваліфікації трудового ресурсу через перейняття досвіду;

2)Більш відкрита економіка і як результат- підвищення стандартів з оплати праці;

3)Залучення іммігрантів на низькокваліфіковані робочі місця;

4)розширення експортного потенціалу через відкритий доступ на світові ринки, що забезпечить формування нових робочих місць;

Загрози:

1) міграційний відтік призведе до зниження якості людського капіталу;

2)Відтік молоді для отримання освіти;

3)Кількість вищих навчальних вітчизняних закладів може скоротитися через тиск іноземних навчальних закладів;

4)звуження спеціалізації української економіки;

5)зростання  чисельності незайнятого населення.

Джерело: побудовано автором

Що ж треба робити для зменшення еміграції робочої сили? По-перше ,слід  впровадити системи заходів макроекономічної стабілізації та оздоровлення економіки – створення робочих місць, розширення іноземного інвестування. Зовнішні заходи мають забезпечити цивілізовані форми виїзду працівників за кордон та можливість їх вільного повернення додому, ввезення валюти, а також гарантії нашим співвітчизникам захисту їхніх трудових прав за кордоном [3].

 Таким чином, проаналізоване  дослідження дає змогу стверджувати, що економічна глобалізація має подвійний вплив на ринок праці України. До переваг впливу глобалізації  належать створення і підтримання нових робочих місць, як наслідок – підвищення рівня зайнятості, та – знизиться безробіття. Негативним є зменшення чисельності потенційних спеціалістів, що має поганий вплив на економіку. Залучення України до глобалізаційного процесу ринку праці – сприятимуть забезпеченню формування стабільного та конкурентоспроможного ринку праці та економіки України.

Література

1) Українська міграція до Європи та розв’язання пов’язаних із нею регіональних проблем : зб. наук. праць за матеріалами міжнар. наук. конф., 24 березня 2008 р., м. Тернопіль / Національний ін-т проблем міжнародної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України; Фонд Фрідріха Берта ; О. С. Власюк (заг. ред.), О. А. Малиновська (упоряд.). – Київ : Фоліант, 2008. – 200 с.

2) Навчальні матеріали онлайн [Електронний ресурс]:Режим доступу:- http://pidruchniki.com/14990528/ekonomika/vpliv_globalizatsiyi_rinok_pratsi_ukrayini

3) Позняк О. Групові міграції в Україні: сучасний стан, проблеми, перспективи / О. Позняк // Економічний часопис. – 2004. – № 2. – С. 34 – 48.

5 comments

    • Це призведе до зниження людського капіталу, зниження перспектив економічного розвитку країни

      Подобається

    • Так, безперечно, ми втрачаємо чисельність потенційних для нас спеціалістіа

      Подобається

Коментарі закрито