Малова А.Є. Роль інновацій в сучасній економіці

студентки 2-го курсу спеціальності  6.030509 «Облік і аудит»

Малової Анни Євгенівни

Науковий керівник

Кульбачний С.В.

к.ф.н., доцент кафедри макроекономіки та державного управління


План

ВСТУП

Роль інновацій в сучасній економіці

ВИСНОВКИ

ВСТУП

Динаміка життя в сучасному світі пояснює особливий інтерес суспільства до інновацій та інноваційної діяльності. Практичне застосування нових ідей у ​​вигляді нових товарів і техніки сприяє економічному зростанню та соціальному розвитку сучасного суспільства. Дане есе присвячене актуальній на сьогоднішній день проблеми інноваційного розвитку. В роботі розглянуто  сутність поняття «інновація», її вплив і функції та їх роль в розвитку економіки і суспільства. У статті виділяються принципові складові інноваційної економіки як основи сучасного економічного зростання країн. У Україні на сучасному етапі процес впровадження новітніх розробок значно поширився у багатьох сферах діяльності. Наша країна володіє істотними природними ресурсами. Однак для забезпечення високого рівня конкурентоспроможності в сучасній світовій економіці цього недостатньо. З метою подолання відставання від розвинених країн, збереження територіальної цілісності і підвищення якості життя людей необхідно також розвивати високі техноло

Роль інновацій в сучасній економіці

В наш час інновації є рушійною силою всіх сфер життєдіяльності суспільства. Неможливо уявити сучасний світ без уже втілених в життя та ставших для нас звичною справою інновацій , так і без майбутніх, що забезпечать подальшу еволюцію. Більшість вчених збігаються в думках, що саме інновації перетворились в найголовнішу рушійну силу для розвитку економічного і соціального життя. Інноваційна діяльність привела людство до нової , вищої ступені розвитку.

Під інновацією можливо розуміти і як кінцевий результат інноваційної діяльності, що має вигляд нового чи удосконаленого продукту, і як нового чи удосконаленого технологічного процесу, що використовують в практичній діяльності , так і нового підходу до вирішення економічних проблем.

Функції, які виконують інновації в рамках розвитку економіки та суспільства багаточисельні, неможливо охопити весь спектр їх дії. Інновації сприяють економічному розвитку країни в довгостроковому періоді. Інновації вийшли на перший план, ще в рамках індустріального суспільства. До початку епохи після індустріального і інформаційного суспільства інновації твердо зайняли місце основного генератора економічного росту всіх країн світу. Вони впливають на всі сторони життєдіяльності людства в тому числі і на економічну її складову. Інновації впливають на створення нових галузей економіки. Від сили їх впливу, інновації можна поділити на радикальні та покращуючі. Для розвитку нових галузей сприяють радикальні інновації, в довгостроковому періоді призводять до того, що нові галузі не тільки з’являються, але й поступово стають домінуючими.

Інновації призводять до єдиного ринкового простору. В сучасному світі , що так чи інакше йде по стежці глобалізації, навіть одна інновація може сприяти створенню єдиного ринку. Найкращим прикладом для цього ствердження є створення мережі Інтернет, в деталізації створення Інтернет- магазинів та соціальних мереж. Таким чином створюється єдиний ринок, границі якого не піддаються змінам .

Інновації стимулюють зростання конкурентоспроможності . Джоном А. Гобсоном були сказані такі слова: ” Дієва конкурентна перевага заключається у здібності знаходити нові ринки, виготовляти нові товари та винаходити нові способи виробництва”. Коли дві та більше компаній, діючих в одній або схожій сфері ринку, є власниками інновацій, вони вступають у конкурентноспроможну боротьбу, не допустять створення єдиної монополії, перед усім розробкою нових інноваційних ідей. Є очевидним, що конкуренція зростає, чим позитивно позначається на кон’юнктурі ринку в цілому.

Власників розвитку нових технічних і оранізаційних рішень створюються умови для оновлення виробничих процесів на підприємствах. Знижуються витрати виробництва за рахунок використання технологій, що дозволяють переводити процес виробництва в автоматичний режим, скорочувати обсяги використання енергії, води та інших ресурсів. Поліпшується якість виробленої продукції. Інновації сприяють виробництву продуктів з новими або покращеними характеристиками, надання більш якісних послуг, максимально відповідних людським потребам. Все це йде до отримання більш високого прибутку .

Раніше виділялися в економічній теорії три основні макроекономічні проблеми – зайнятість, інфляція і економічне зростання, зараз в епоху становлення інформаційного суспільства, де знання є невід’ємною частиною, список макроекономічних проблем став трохи ширше. Це можна пояснити не тільки розвитком постіндустріального суспільства, але і безпосереднього тісного переплетення національних економік за останні десять років. На даний період часу можна виділити наступні макроекономічні проблеми безробіття, інфляція, економічне зростання, національний продукт, економічний цикл, макроекономічна політика, зовнішня взаємодія національних економік. Пошук рішення перерахованих макроекономічних проблем має величезне значення, оскільки це впливає на цілісний розвиток всієї макроекономіки. Незаперечним є і той факт, що кожна з проблем стосується в тій чи іншій мірі розвитку економіки кожної країни. Однак вирішення однієї з перерахованих проблем, а саме зовнішньої взаємодії національних економік може вплинути на інші шляхом глобального (міжнародного) розгляду даного питання. Зовнішнє взаємодія національних економік має різну ступінь, що обумовлено поділом країн на два типи економічних моделей. А саме на закриту і відкриту економіку.

Зараз в період глобалізації не можна залишати без уваги питання про взаємодію і вплив один на одного національних економік, неправильне також і вивчення розвитку окремо взятої країни тільки як відокремленої моделі, оскільки в реальній дійсності немає країни, економіка якої в тій чи іншій мірі була, б пов’язана з економіками інших країн. Поняття закритої і відкритої економіки давно відомі і використовуються для макроекономічного аналізу, істотна відмінність цих двох понять в встановлення бар’єрів, а саме ступеня відособленості держави від зовнішнього світу. Основними характеристиками обсягу зовнішньої торгівлі країни є експорт і імпорт товарів, за допомогою цих процесів реалізується міжнародна торгівля. Міжнародна торгівля сприяє підвищенню ефективності виробництва, оскільки стимулює переміщення ресурсів з тих галузей, продукцію яких вигідніше заміщати імпортом, в ті галузі, де країна має порівняльні переваги перед своїми торговими партнерами. Саме порівняльні переваги у виробництві певних благ, якими володіють країни, забезпечують основу міжнародного поділу праці, а отже, і міжнародної торгівлі. Внаслідок того, що існують країни з закритою економікою, що мають низький рівень активності участі в міжнародній торгівлі, проблема зовнішньої взаємодії залишається відкритою.Однак шляхи вирішення виходу країн із закритою економікою за рамки встановлених бар’єрів стали з’являтися в ході розвитку інноваційного суспільства.

Розвиток інноваційних технологій дозволив вийти на міжнародні ринки нових продуктів, товарів і послуг, з’явилися цілі програми і проекти, основними характеристиками постіндустріального суспільства стали знання.
Зараз в епоху активного розвитку інноваційної індустрії, інноваційна продукція має пріоритетний характер, оскільки інновації є такими собі конкурентними перевагами на світовому ринку серед країн.

В період розвитку інноваційного суспільства кожній країні необхідно мати можливість здійснювати розробку інноваційних технологій, для того щоб мати можливість отримати вихід на світові ринки. На сьогоднішній день більшість країн не можуть організувати інноваційну діяльність, оскільки не мають необхідних для цього ресурсів, зокрема, відсутність джерел фінансування. Країни, які вже розвиваються по шляху інноваційної економіки, часто перестають стимулювати поточну інноваційну діяльність, що також негативно позначається на її розвитку.
Організацію та стимулювання інноваційної діяльності в країнах, де це необхідно, можна здійснити за допомогою інтеграції і її складових інтеграційних процесів, тим самим вирішити проблему зовнішнього взаємодії національних економік.

Міжнародну економічну інтеграцію можна інтерпретувати як процес господарського та політичного об’єднання країн на основі розвитку глибоких стійких взаємозв’язків і поділу праці між національними господарствами, взаємодії їх економік на різних рівнях і в різних формах .

Під інтеграційними процесами розуміється передача, обмін і формування системного глобального розвитку суспільства за тими нормами і напрямками, які необхідні кожній країні окремо.
Розвиток інтеграційних процесів піднімає питання взаємного обміну і поширення інноваційних проектів і програм з метою створення потужного інноваційного потенціалу багатьох країн які вже мають інноваційний розвиток і країн, які за допомогою цих процесів можуть його для себе забезпечити.

ВИСНОВОК

Таким чином, під час становлення постіндустріального суспільства, заснованого на знаннях, а також на впровадженні та реалізації інноваційних технологій, проблема макроекономіки зовнішньої взаємодії країн набуває можливість знайти способи її вирішення. Завдяки інтеграції та інтеграційних процесів на ґрунті інноваційного розвитку країни утворюють спільноти, спільні проекти та програми, що, в свою чергу, дозволяє кожній з країн-учасниць долати бар’єри по взаємодії, організовувати і стимулювати появу і реалізацію інноваційних технологій, і що ще важливіше знайти способи вирішення основних макроекономічних проблем: безробіття, інфляції, економічного зростання та національного продукту.