Бондар Ю. ФОРМИ ПРОЯВУ ВІДКРИТОГО УРЯДУ НА ДЕРЖАВНОМУ ТА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНЯХ УПРАВЛІННЯ

Бондар Юлія Сергіївна

ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

2 курс, спеціальність «Національна економіка»

24 квітня 2019 р.


Партнерство “Відкритий Уряд» – це багатостороння ініціатива, покликана об’єднати зусилля урядів та суспільства задля формування підгрунття для формування позитивних змін у житті громадян[1]. Цей проект, спрямований на створення передумов для безпосередньої участі громадськості у визначенні пріоритетів діяльності Уряду і, відповідно, впливати на процес прийняття та виконання рішень в країні, а також на сприяння відкритості влади. У вересні 2011 року Україна приєдналаcя до цієї Ініціативи. Метою приєднання було підвищення рівня відкритості і прозорості державного управління, залучення громадськості до формування і реалізації державної політики, зниження рівня корупції та впровадження  нових інформаційних технологій для підвищення ефективності публічного управління.

Фактичне впровадження Ініціативи в Україні почалося у травні 2012 р. Аналіз стану виконання плану заходів з упровадженням Ініціативи показав, що протягом років  втілення Ініціативи, її результативність була різною. Але з кожним роком реалізація плану дій ставала все більш ефективною і громадськість опановувала можливості не лише здійснювати контроль за виконанням прийнятих рішень, але й впливати на сам процес їх прийняття.

На даний момент, ініціатива діє у багатьох областях України. Серед яких є Київська, Вінницька, Львівська, Сумська, Харківська, Чернівецька, Запорізька та інші.

Яскравим прикладом боротьби з бюрократією, корупцією та зловживаннями службовим становищем та підвищення якості місцевого управління  є впровадження системи прозорих офісів у м. Вінниці.

Учасниками Прозорого офісу є різноманітні та різнорівневі управління: Держземагенства в т.ч. державні кадастрові реєстратори, екології та природних ресурсів, Держтехногенбезпеки, Держгірпромнагляду, УДАІ УМВС України, Державна реєстраційна служба, Державна міграційна служба, УПФУ, Фонд соціального страхування та ін., а також департаменти, відділи та служби міської ради (архітектури містобудування і кадастру, комунальних ресурсів, житлового господарства, економіки і інвестицій; міська служба у справах дітей, соціального захисту та ін.); ПАТ “Вінницягаз”.

Вінничани мають можливість прозорого (спрощеного) доступу до базових послуг щодо забезпечення належного рівня життя. За необхідності особа приходить до відповідного відділення Прозорого офісу за місцем проживання, за допомогою терміналів реєструється за напрямками послуг в електронній черзі, отримує чек, на якому вказується порядковий номер в черзі і приблизний час очікування. Одночасно цей номер відображається на електронному табло в залі очікування. Це виключає можливість працівників будь-яким чином зловживати службовим становищем і водночас пришвидшує процес надання послуг. Крім того, після користування сервісами прозорого офісу кожен відвідувач може оцінити якість обслуговування за допомогою електронної системи «зразково», «добре», «погано». Усі статистичні дані, структура та графік роботи офісу, історія просування черги, оцінка якості обслуговування – у вільному доступі на сайті міської ради у розділі «Прозорий офіс»[2].

Ініціатива продовжує розвиватися і нині. Кабінетом Міністрів України затверджено план дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2018—2020 роках, який, зокрема, передбачає[3]:

– впровадження механізму подання електронних звернень, а також інструменту електронних петицій;

– відкриття даних у сфері освіти і науки, охорони навколишнього природного середовища, бюджетного процесу та отримання міжнародної технічної допомоги;

– продовження роботи із запровадження надання пріоритетних електронних послуг;

– розвиток системи публічних закупівель;

– подальше відкриття інформації про бенефіціарних власників;

– реалізацію Ініціативи прозорості видобувних галузей та Ініціативи із забезпечення прозорості будівництва;

– створення онлайн платформи для взаємодії органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства. 

Прийняттям плану Уряд України підтвердив свою прихильність до демократичних стандартів та цінностей Ініціативи, застосування принципів відкритого урядування у областях України.

Реалізація плану дій дозволить забезпечити належне виконання місцевими органами певних зобов’язань у рамках міжнародної Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”:

  •  підвищити рівень прозорості, відкритості та підзвітності державних інституцій,
  •  сприятиме посиленню співпраці органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства.

Реалізуючи Ініціативу “Партнерство “Відкритий Уряд”, Уряд України має на меті принципово змінити підходи до формування та реалізації державної політики в частині забезпечення транспарентності процедур прийняття рішень, їх відповідності очікуванням громадян.


Література

[1] Урядовий портал. Державні сайт України.Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua

[2] Вінницька міська рада. – Режим доступу: http://www.vmr.gov.ua/Branches/Lists/EconomicsBusinessAndInvestmens/Default.aspx

3. Legislation of Ukraine. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1088-2018-%D1%80?lang=e

1 comments

  1. Доброго дня!
    А які прогнозування щодо цієї реформи?
    Чи буде ця система поширена не тільки в обласних центрах, але і в районних містах?
    Дякую!

    Подобається

Коментарі закрито